Za darmo studiujesz, za darmo mieszkasz ...

Lista wybranych przedmiotów na kierunku dietetyka

  • analiza i ocena jakości żywności:
    Zajęcia w laboratorium chemicznym gdzie poznajemy właściwości i badamy jakość produktów spożywanych na co dzień. Za pomocą praktycznych ćwiczeń i doświadczeń zapamiętywanie wiadomości staje się proste.
  • kliniczny zarys chorób:
    Zajęcia o tym jak diagnozuje się pacjentów z różnymi schorzeniami, jak wyglądają poszczególne badania oraz leczenie jednostek chorobowych. Nauka odczytywania wyników badań.
  • anatomia człowieka
  • biochemia ogólna i żywności
  • biologia medyczna
  • chemia żywności
  • dietetyka pediatryczna
  • edukacja żywieniowa
  • farmakologia i farmakoterapia
  • fizjologia człowieka
  • genetyka
  • higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
  • kwalifikowana pierwsza pomoc
  • mikrobiologia ogólna i żywności
  • organizacja pracy
  • parazytologia
  • podstawy etyki zawodu
  • podstawy ochrony własności intelektualnej
  • prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
  • psychologia ogólna
  • technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo
  • żywienie człowieka
  • język obcy
  • technologia informacyjna
  • zajęcia sportowe
  • praktyki zawodowe
  • metodologia badań naukowych i seminarium licencjackie
  • praca licencjacka

PRZEDMIOTY NA SPECJALNOŚCI DIETETYKA ADMINISTRACYJNA:

  • pracownia żywienia i dietetyki:
    Nauka układania jadłospisów, badaniu stanu odżywienia, przeprowadzaniu ankiet i wyznacznikach właściwego odżywiania w organizmie człowieka w wyglądzie zewnętrznym, krwi i innych elementach.
  • kalkulacja kosztów i dokumentacja żywieniowa
  • planowanie diet leczniczych
  • podstawy żywienia
  • projektowanie pomieszczeń
  • systemy zapewniania jakości w żywieniu zbiorowym
  • technologia potraw w żywieniu zbiorowym
  • zajęcia praktyczne z dietetyki i obsługa konsumenta

PRZEDMIOTY NA SPECJALNOŚCI DIETETYKA KLINICZNA:

  • podstawy żywienia
  • pracownia żywienia i dietetyki
  • wyposażenie techniczne
  • zajęcia praktyczne z dietetyki
  • żywienie kliniczne
 
stat4u