STUDIA II STOPNIA:
(magisterskie)
PielęgniarstwoSTUDIA I STOPNIA:
(licencjackie i inżynierskie)
Architektura   Architecture and urban
   planning (specjalność)
   Architektura światła
  (specjalność)
Bezpieczeństwo wewnętrzneKryminologia i kryminalistykaDietetykaOpis kierunkuWarunki przyjęćLista przedmiotówNowa specjalność !
Dietetyka sportowa
Nowość na Filologii !
Profil praktyczny
Filologia angielskaJęzyk biznesu: angielskiFilologia germańskaFinanse i rachunkowośćNowość na Informatyce !
Studia dzienne - tryb popołudniowy
InformatykaJazz i muzyka estradowaEdukacja artystyczna w jazzie
i muzyce estradowej
Realizacja dźwiękuKonserwacja i ochrona zabytkówKosmetologiaNowość na Pielęgniarstwie !
Studia dzienne - tryb weekendowy
PielęgniarstwoNowy kierunek !
Psychofizyczne kształtowanie człowieka
     Trener osobisty
Ratownictwo medyczneZarządzanie i inżynieria produkcjiNowa specjalność !
Zarządzanie innowacjami i projektami

PWSZ w Nysie - rekrutacja, portal dla kandydatów na studia

Lista wybranych przedmiotów na kierunku dietetyka

  • analiza i ocena jakości żywności:
    Zajęcia w laboratorium chemicznym gdzie poznajemy właściwości i badamy jakość produktów spożywanych na co dzień. Za pomocą praktycznych ćwiczeń i doświadczeń zapamiętywanie wiadomości staje się proste.
  • kliniczny zarys chorób:
    Zajęcia o tym jak diagnozuje się pacjentów z różnymi schorzeniami, jak wyglądają poszczególne badania oraz leczenie jednostek chorobowych. Nauka odczytywania wyników badań.
  • anatomia człowieka
  • biochemia ogólna i żywności
  • biologia medyczna
  • chemia żywności
  • dietetyka pediatryczna
  • edukacja żywieniowa
  • farmakologia i farmakoterapia
  • fizjologia człowieka
  • genetyka
  • higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
  • kwalifikowana pierwsza pomoc
  • mikrobiologia ogólna i żywności
  • organizacja pracy
  • parazytologia
  • podstawy etyki zawodu
  • podstawy ochrony własności intelektualnej
  • prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
  • psychologia ogólna
  • technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo
  • żywienie człowieka
  • język obcy
  • technologia informacyjna
  • zajęcia sportowe
  • praktyki zawodowe
  • metodologia badań naukowych i seminarium licencjackie
  • praca licencjacka

PRZEDMIOTY NA SPECJALNOŚCI DIETETYKA ADMINISTRACYJNA:

  • pracownia żywienia i dietetyki:
    Nauka układania jadłospisów, badaniu stanu odżywienia, przeprowadzaniu ankiet i wyznacznikach właściwego odżywiania w organizmie człowieka w wyglądzie zewnętrznym, krwi i innych elementach.
  • kalkulacja kosztów i dokumentacja żywieniowa
  • planowanie diet leczniczych
  • podstawy żywienia
  • projektowanie pomieszczeń
  • systemy zapewniania jakości w żywieniu zbiorowym
  • technologia potraw w żywieniu zbiorowym
  • zajęcia praktyczne z dietetyki i obsługa konsumenta

PRZEDMIOTY NA SPECJALNOŚCI DIETETYKA KLINICZNA:

  • podstawy żywienia
  • pracownia żywienia i dietetyki
  • wyposażenie techniczne
  • zajęcia praktyczne z dietetyki
  • żywienie kliniczne

KIERUNKI | UCZELNIA | STUDIA | REKRUTACJA | STRONA GŁÓWNA PWSZ | AKTUALNOŚCI | KONTAKTY
Zobacz nasz profil na FACEBOOK
stat4u